Базираната в Лондон платформа има 65 000 посещения на месец

Базираната в Лондон платформа има 65 000 посещения на месец

Vibrant, одобрен от FDA през август, е нелекарствено лечение за запек, приемано преди лягане, което нежно вибрира, докато преминава през храносмилателния тракт.

Преживяването на запек може да бъде неудобно и да повлияе на ежедневието. Въпреки че има храни, които могат да помогнат при запек и други опции, като омекотители на изпражненията, те не винаги осигуряват облекчение за някои хора.

На 8 февруари Vibrant Gastro, Inc. обяви новата си капсула, наречена Vibrant, която вече е достъпна за лекарите, които да предписват на своите пациенти с хроничен запек.

Според съобщение за новини, публикувано на уебсайта на компанията, новото хапче за запек не съдържа лекарства и работи чрез използване на вибрации за стимулиране на нервните клетки в чревния тракт. Тази стимулация помага да се задейства перисталтиката – естествените мускулни контракции, които помагат за изстискването на храната през червата.

Включена капсула активира хапчето и след това човекът го поглъща преди лягане. След поглъщане капсулата е активна за около два часа, спира за шест часа, след което се активира отново за още два часа. Когато е активен, той вибрира за три секунди включен и три секунди изключен. След това капсулата се елиминира с движение на червата.

Освен това има придружаващо приложение за смартфон, което самопроверява процеса на лечение и изпраща напомняния за приемане на капсулата.

В едно клинично изпитване 23% от участниците в групата на плацебо и 40% от хората, приемащи хапчето, съобщават, че имат поне едно допълнително изхождане на седмица.

Нещо повече, 23% от участниците, приемащи хапчета Vibrant, и около 12% в плацебо групата съобщават за две или повече допълнителни движения на червата всяка седмица.

Според съобщението за новините, хапчето не е причинило неблагоприятни странични ефекти, въпреки че някои участници в проучването са усетили леки вибрации, а двама участници са имали диария.

FDA класифицира Vibrant като медицинско изделие от клас 2, което означава, че те имат междинен риск от увреждане на потребителя. Освен това агенцията е разрешила хапчето за лечение на хроничен запек при възрастни, които не са намерили облекчение от други възможности или не могат да понасят лекарства без рецепта или лекарства с рецепта.

Все пак Vibrant не лекува запек. Вместо това, капсулата е предназначена да бъде поддържащо лечение, приемано ежедневно.

В момента застраховката не покрива Vibrant. Компанията обаче казва, че предлага купон за ограничаване на разходите от джоба ви до $69 на месец.

Kisspeptin – естествено срещащ се хормон – подобрява сексуалните реакции при мъже и жени в две проучвания.

Няколко фактора, включително физическо или психологическо здравословно състояние, проблеми във взаимоотношенията и хормонални промени, могат да причинят ниско сексуално желание както при жените, така и при мъжете. В допълнение, естественият процес на стареене също може да повлияе на сексуалното желание, както и на факторите, свързани с начина на живот, като злоупотреба с вещества, консумация на алкохол и лоша диета.

Понякога намаленото сексуално желание може да доведе до хипоактивно разстройство на сексуалното желание (HSDD). Хората с HSDD изпитват намалено желание за секс, което им причинява емоционален стрес. Въпреки това, леченията за HSDD са ограничени и обикновено включват психотерапия, практики на внимание или промени в лекарствата.

Учените може да са открили нова възможност за лечение на HSDD. Тяхното изследване, включващо две клинични изпитвания, установи, че киспептин – естествено срещащ се хормон, който стимулира освобождаването на други репродуктивни хормони – може да повлияе положително на сексуалното желание при мъжете и жените.

Проучванията, Ефекти от приложението на Киспептин при жени с хипоактивно разстройство на сексуалното желание и Ефекти на Киспептин върху сексуалната мозъчна обработка и пенисна тумесценция при мъже с хипоактивно разстройство на сексуалното желание , се появяват в списанието JAMA Network Open.

За да проведат проучванията, учените прилагат IV инфузия на киспептин или плацебо на 32 хетеросексуални мъже на възраст от 21 до 52 години и 32 хетеросексуални жени преди менопауза на възраст от 19 до 48 години с HSDD. След това участниците бяха подложени на сканиране на мозъка с ЯМР, кръвни тестове и оценки на поведението.

Резултатите показват, че при жените участнички киспептин подобрява мозъчната активност, свързана със сексуалността и привличането. В допълнение, жените участнички, които изпитват по-голям дистрес поради ниското си либидо, показват повече подобрения в областите, свързани със сексуалното желание в мозъка, след прилагане на киспептин.

При участниците от мъжки пол киспептинът значително подобрява активността в сексуално свързани мозъчни мрежи и също така повишава ригидността на пениса с до 56% в сравнение с плацебо. Нещо повече, киспептинът повишава и чувството за щастие на мъжете от секса.

Kisspeptin се понася добре, без докладвани нежелани реакции. Освен това, авторите на изследването казват, че в допълнение към инжекцията, kisspeptin може да се прилага и интраназално.

Въпреки това, авторите отбелязват, че по-нататъшните изследвания трябва да включват по-обобщена популация, включително участници с различна сексуална ориентация. Те също така се надяват да проучат терапията с киспептин за сексуални разстройства, които имат психологически произход.

Като цяло учените предполагат, че техните открития предоставят доказателства, че киспептинът е потенциално ефективна терапия за хора с емоционално изтощително ниско либидо. Те също така казват, че техните резултати полагат основата за лечение на базата на киспептин за мъже и жени с HSDD.

Анализът на данните потвърди, че процентите се увеличават по-бързо при младите жени – особено младите чернокожи жени – отколкото мъжете в същата възрастова група.

Ракът на панкреаса засяга панкреаса – жлеза, разположена в корема, която произвежда хормони като инсулин и храносмилателни ензими. Тъй като може да има малко забележими симптоми, ракът на панкреаса често не се диагностицира, докато не достигне напреднал стадий, което прави лечението по-предизвикателно.

Текущата статистика показва, че ракът на панкреаса е малко по-често срещан при мъжете, отколкото при жените и представлява приблизително 3% от всички ракови заболявания в САЩ. Освен това той е отговорен за около 7% от всички смъртни случаи от рак.

Въпреки това, нов национален анализ – публикуван на 10 февруари в списание Gastroenterology – установи, че нивата на рак на панкреаса се увеличават и нарастват по-бързо при жените, отколкото при мъжете.

Изследователи от Cedars-Sinai Cancer откриха тази тревожна тенденция, след като анализираха данните за рака на панкреаса между 2001 г. и 2018 г. от базата данни на Националната програма за ракови регистри (NCPR). Тази база данни включва около 64,5% от населението на САЩ.

След преглед на данните, изследователите идентифицираха 454 611 души, диагностицирани с рак на панкреаса.

Те също така откриха, че нивата на рак на панкреаса се увеличават сред жените и мъжете. Въпреки това процентите сред жените под 55 години са се покачили с 2,4% повече, отколкото сред мъжете в същата възрастова група. Освен това данните показват, че случаите на рак на панкреаса сред младите чернокожи жени са с 2,23% по-високи, отколкото сред чернокожите мъже на същата възраст.

Освен това смъртността от рак на панкреаса е непроменена при жените, но намалява при мъжете.

Учените също така отбелязаха, че ракът, разположен в главата на панкреаса, и нарастването на хистопатологичния подтип на аденокарцинома – по-агресивен тип рак на панкреаса – може да играят роля в увеличаването на скоростта.

Според съобщение за новини , хората, които изпитват постоянна коремна болка, може да се тревожат, че имат рак на панкреаса, dietoll official top , но това обикновено е признак на друго заболяване. Въпреки това, хората, страдащи от жълтеница или необяснима загуба на тегло, трябва да обмислят посещение на техния доставчик на здравни услуги, тъй като това може да са признаци на рак на панкреаса или други сериозни заболявания.

„Данните ни показват малко увеличение на риска от рак на панкреаса“, каза старши автор Сринивас Гадам, доктор по медицина, асоцииран директор на Pancreatic Biliary Research в Cedars-Sinai в прессъобщението. „И това осъзнаване може да пренасочи хората към необходимостта да спрат да пушат, да намалят употребата на алкохол, да се хранят здравословно, да спортуват редовно и да управляват теглото си. Тези промени в начина на живот помагат за намаляване на риска от рак на панкреаса.“

По време на рутинен метод за разузнаване с отворен код (OSINT) на 21 февруари изследователският екип на Cybernews откри неправилно конфигурирана кофа на Amazon AWS S3 — съхраняваща 98 000 файла — в Amazon Web Services. Екипът приписва нарушението на данните на Lantum, платформа за управление на работната сила в здравеопазването, базирана в Обединеното кралство.

По-рано известен като Network Locum, Lantum се преименува през 2017 г. и предоставя гъвкавостта на общопрактикуващите лекари (GP) да решават кога и къде искат да работят на смените си. Работейки широко с Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS), Lantum си сътрудничи с 2000 здравни организации и 20 000 клиницисти. Тяхната крайна цел е да спестят на NHS £1 милиард от разходи за персонал. Базираната в Лондон платформа има 65 000 посещения на месец.

През 2022 г. Lantum обяви, че е получила 15 милиона долара финансиране от Finch Capital, Piton Capitol, Samos и Cedar-Sinai Hospital.

Разкритите файлове, датиращи от 2014 до 2016 г., включват чувствителна информация за здравни специалисти.

Те включват:

 • Пълни имена
 • Дати на раждане
 • Настоящи и минали работодатели
 • Домашни адреси
 • Телефонни номера
 • Имейл адреси
 • Паспортна информация
 • Медицински документи
 • Сертификати
 • Криминално досие
 • Фактури/ведомости за заплати

От 8 юни хранилището за данни е затворено за обществеността. Говорител на Lantum отговори на Healthnews и каза: „В състояние сме да предприемем действия, за да гарантираме, че данните са напълно защитени и са направени недостъпни“.

Те обясниха, че данните вече не са достъпни за неоторизирани лица.

„Ние обаче третираме този въпрос като потенциално нарушение на данните и ще продължим да поддържаме връзка с всички лица, които могат да бъдат засегнати, ако нашите разследвания разкрият повече информация.“

– Говорител на Lantum

Освен това говорителят каза, че въпросните данни са информация, съхранявана на стара версия на платформата Lantum, Network Locum, която вече не е активна. „Бихме подчертали, че от 2016 г. работим на напълно различна и силно защитена платформа, която отговаря на най-новите одобрени от правителството на Обединеното кралство и международни стандарти за сигурност и се подлага на редовно тестване.“

След като пробивът беше открит, Lantum информира регулатора и привлече специалист по поверителност и киберконсултанти, за да разгледат въпроса.