Szeptemberig szokatlan volt naponta több mint 1000 új esetet látni.

Szeptemberig szokatlan volt naponta több mint 1000 új esetet látni.

Reméltük, hogy jó úton haladunk, amikor gyorsan megérkeztek a rendkívül hatékony oltások, és az elnök célul tűzte ki, hogy május 1-jéig minden amerikai, aki oltást akart, jogosult legyen . Marion megyében az egészségügyi tisztviselők azt mondták, hogy várhatóan valamikor júniusban érik el a csorda immunitást.

Most már bizonytalan, hogy az Egyesült Államok általában és különösen Indiana mikor éri el a csordaimmunitást – ha egyáltalán valaha –. Az oltás iránti érdeklődés korai hulláma után kiderült, hogy a falkaimmunitás elérésének legfőbb akadálya nem a tudomány, hanem az emberek.

James Briggs: Az oltások elősegítik a normális kerékvágásba való visszatérést

Míg a vakcina iránti kereslet eleinte jóval meghaladta a kínálatot, ezeknek az időknek vége.

A tétova emberek számos okot említenek, amiért nem siettek a lövésekért. Egyesek számára az oltás mellékhatásairól szóló téves információ elrettentő erejű lehet. Mások számára ez lehet a politika, mivel a republikánusok sokkal habozóbbnak tűnnek, mint a demokraták, hogy elakadjanak a karjában. És talán a Johnson & Johnson szünet aggasztotta az embereket az oltások biztonságossága miatt.

Bővebben: Az Amazon oltásokat kínál 20 000 indianai alkalmazottnak és családtagjaiknak

Indianában az oltásokra vonatkozó nyíl rossz irányba mutat. Talán ez nem váratlan egy olyan államban, amely jórészt republikánusra hajlik, és erős libertárius kormányellenességgel rendelkezik.

Az állami egészségügyi tisztviselők szerint a naponta beadott adagok száma 19%-kal csökkent a két héttel ezelőttihez képest a múlt héthez képest. Figyelmüket a csordaimmunitás eléréséről arra fordították, hogy megtalálják a módját, hogy biztonságosan visszatérhessünk a normalitás látszatához.

Mivel egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Indiana egyhamar nem a csorda immunitás felé tart, az állami és a helyi egészségügyi tisztviselők megváltoztatták a dallamot.

Dr. Kristina Box, Indiana egészségügyi biztosa a védőoltás üzenetét úgy fogalmazza meg, hogy nem éri el a lakosság csorda immunitását, hanem védelmet nyújt a vírus ellen, amely már több mint félmillió amerikait megölt, és még sokakat megbetegedett.

Welltone: Ahol a tudomány, a wellness és a szíved találkozik – kattintson a https://welltone-website.com/hu/ címre a kezdéshez.

„Mindenki folyton a csorda immunitásáról kérdez, mintha ez egy varázslatos szám lenne” – mondta. „A valóság az, hogy azt akarjuk, hogy mindenki be legyen oltva, mert tudjuk, hogy ha beoltják, 99,95%-os az esélye, hogy soha nem kapja meg a COVID-19-et, és ha megteszi, akkor végtelenül kicsi, hogy kórházba vagy intenzív osztályra kerüljön, vagy meghaljon. ebből."

Bővebben: Nem lesz szükség a COVID-19 vakcinára az Indiana K-12 iskoláiban, legalábbis nem egyhamar

A csordaimmunitásra való törekvés és a minél több ember beoltása közötti különbség bizonyos mértékig szemantika. Az egészségügyi tisztviselők az egyének védelméről beszélnek, nem pedig a közösség egészének védelméről. Azt is lehetővé teszi számukra, hogy kis lépésekben sikert érjenek el, szemben egy óriási ugrással, amely távolabbi lehet, mint azt valaha is elképzeltük.

Néhány ember számára az az ígéret, hogy a vakcinák állományimmunitást hoznak létre, mindig hamisnak tűnt.

Tavaly ősszel a 62 éves Noblesville-i lakos, Patricia Pickett rájött, hogy a csorda immunitása valószínűleg még sokáig várat magára. Míg Pickett és férje nagy erőfeszítéseket tettek azért, hogy minimalizálják a COVID-fertőzés kockázatát – elkerülték az élelmiszerboltot, és tartózkodtak a legnehezebb kísértéstől, az unoka ölelésétől –, látta, hogy az emberek mennyire megosztottak a COVID-19 komolyan vételének szükségességével kapcsolatban.

"Tudtam, hogy a csorda immunitása a legjobb forgatókönyv szerint nehéz lesz" – mondta. "Számomra elég nyilvánvalónak tűnt, hogy a csorda immunitása egyike azoknak a hangos harapásoknak, amelyekről az emberek beszéltek, de valószínűleg nem volt reális."

Mi az a csorda immunitás?

Ésszerű az oltások fegyverekbe juttatására összpontosítani, nem pedig arra, hogy a lakosság hány százalékát oltották be – mondta Thomas Duszynski, az IUPUI Fairbanks School of Public Health epidemiológiai oktatási igazgatója.

Valahol a populáció 70-85%-ának be kell oltani a falkaimmunitás eléréséhez. Elmondta, hogy az állam megközelítése azt sugallja, hogy minél több embert szeretnének beoltani ahelyett, hogy egy konkrét cél felé haladnának.

„Ebben a pillanatban nem adják fel” – mondta. "Most még nem tartunk a mantránál."

Az állományimmunitás nem újdonság a COVID-19-ben. A tömeges oltási programok a múltban az olyan betegségek, mint a kanyaró és a gyermekbénulás megszüntetéséhez vezettek az Egyesült Államokban. Az Egyesült Államokban elég embert beoltottak ezek ellen a betegségek ellen, hogy megakadályozzák, hogy rendszeresen keringjenek itt. Ez azt jelenti, hogy még azok is, akik nem kaptak védőoltást, bizonyosságot élveznek, hogy nem kapnak el kanyarót vagy gyermekbénulást.

Bővebben: A 12–15 éves indiánok mostantól megkaphatják a COVID-19 elleni védőoltást. Íme, mit kell tudni.

Tehát amikor a szakértők a csorda immunitásáról beszélnek, más végcélokat tarthatnak szem előtt – mondta Ogbonnaya Omenka, a Butler Egyetem Gyógyszerészeti és Egészségtudományi Főiskolájának adjunktusa.

Az egyik úton a csorda immunitása segít a COVID-19 teljes felszámolásában, ami egy magasztos cél – mondta Omenka. A másik oldalon a COVID-19 olyanná válik, mint az influenza, ahol az emberek továbbra is kis számban betegszenek meg, és néhányan, különösen a kiszolgáltatottak, meghalnak. De a betegség nem okoz társadalmi zavart.

„Sokan úgy gondolják vagy tekintik a csordaimmunitást, mint az ígéret földjét, a végcélt, ha csak eljutunk odáig, mindennek vége lesz” – mondta Omenka. „Ez nem állhat távolabb az igazságtól. Az állományimmunitás az eszközkészletünk egyik eszköze, nem pedig a végső cél.”

De a hideg valóság, jelezte Omenka, az, hogy „nagyon messze” vagyunk a két végcél egyikétől.

Ennek ellenére a szövetségi szintű tisztviselők továbbra is reménykednek abban, hogy idővel egyre többen vállalják majd az oltást, és végül a lakosság nagy része, beleértve még az óvodás és kisiskolás korú gyermekeket is, jogosult lesz az oltásra.

A COVID-19 elleni védőoltás más, rendszeresen ütemezett gyermekeknek szóló oltásokkal való kiegészítése megváltoztathatja a csorda immunitás végső elérését. Jelenleg azonban csak a Pfizer használható 12 éves és idősebb gyermekeknél sürgősségi felhasználási engedély alapján, így kevés iskola írja elő az oltást.

Az új normalitás

Mielőtt észrevették volna az optimálisnál kisebb oltóanyagfelvételt, néhány közegészségügyi szakértő megbékélt azzal a valószínűséggel, hogy az állomány immunitása elérhetetlen marad. Februárban Youyang Gu adattudós és a covid19-projections.com létrehozója a „Path to Herd Immunity” kifejezésről a „Path to Normality” kifejezésre váltott, felismerve, hogy az Egyesült Államok valószínűleg nem éri el a vakcinázási szintet csorda immunitás.

Azt írta: „A csorda immunitásának nincs kemény küszöbe, és a csorda immunitásának közelsége elegendő lehet a nagy kitörések megelőzéséhez. A célunk nem a „csorda immunitás” elérése, hanem a COVID-19-járvány miatti halálozások és kórházi kezelések számának csökkentése, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba.”

Tovább: Ezek a nagy indianai kiskereskedők továbbra is megkövetelik a beoltott emberektől, hogy viseljenek maszkot

Valószínűleg nem fog működni, ha a csorda immunitását sárgarépaként használják az oltás ösztönzésére, mondta Gu akkoriban, megjegyezve, hogy még az oltott emberek is megfertőződhetnek, és egyes be nem oltottak immunisak lehetnek a korábbi fertőzésekkel szemben.

Talán felismerve, hogy a csordaimmunitásért való munka sokakat nem győz meg az oltásról, az egészségügyi tisztviselők kézzelfoghatóbb ösztönzőket kezdtek ajánlani az oltásra. Ezek a csalik az Ohio államtól az összes beoltott felnőttet egy millió dolláros lottón való részvételtől kezdve az indianai pólók és Girl Scout sütik oltási klinikákon való kiosztásáig terjednek.

Még a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ múlt heti bejelentése, miszerint a beoltott embereknek többé nem kell maszkot viselniük beltéren és kint, az oltást ösztönző lépésnek tekinthető.

Ami azt illeti, hogy az emberek mikor térhetnek vissza valami, ami hasonlít a járvány előtti élethez, Gu pontosan megjósolta, hogy nyárra bárki, aki oltást szeretne, megkaphatja azt.

Bővebben: Részletek arról, hogyan szerezheti be a COVID-19 vakcinát az IMS-ben májusban, a pályán belül és kívül

Abban, amit Gu a szál legfontosabb pontjának nevezett, azt mondta: „A normalitás megtörténik… csordaimmunitással vagy anélkül.”

Lehet, hogy az emberek úgy döntenek, hogy nem kapnak védőoltást, feltételezve, hogy a szomszédaik megteszik helyettük, felajánlva nekik azt a védelmet, amelyet a védőoltás nyújtana, példaként tekintve a kanyaróra.

Ez hibás feltételezésnek bizonyulhat, ha túl kevesen végeznek beoltást – mondta Ryan Hisner (37), egy középiskolai természettudományi tanár a Fort Wayne melletti Decaturban.

"Megszokták, hogy nem kapnak védőoltást, és nem kell fizetniük az árát" – mondta Hisner. "Számomra úgy tűnik, hogy ez most még veszélyesebb az oltatlan emberekre, mint az elején. Számomra világossá kell tenni, hogy a falka immunitása nem véd meg, ha nem kap védőoltást."

És semmiképpen sem láttuk az utolsó COVID-19-et.

Mit jelenthet a csordaimmunitás hiánya

A Centers for Disease Control sok esetben azt mondta, hogy a teljesen beoltott embereknek nem kell maszkot viselniük sem beltéren, sem kültéren. Eric Holcomb kormányzó körülbelül egy hónapja vetett véget az állam maszkmandátumának és a kapcsolódó korlátozásoknak. Egyes közösségekben, különösen Indianapolisban, még mindig vannak COVID-19-korlátozások, de nem világos, meddig tartanak még ezek.

Jelenleg Indiana hétnapos napi átlaga az új esetekre megközelítőleg az ősszel volt. Szeptemberig szokatlan volt naponta több mint 1000 új esetet látni. Most, a téli megugrás után, amely a napi több mint 8000 esetnél tetőzött, az egészségügyi tisztviselők erre nem pislognak.

Bővebben: A CVS most bejelentkezési időpontokat kínál a COVID-19 oltáshoz – beleértve 322 Indiana üzletet

A különbség a mai és a nyolc hónappal ezelőtti között azonban az, hogy sok idős ember, aki a legvalószínűbb, hogy kórházi kezelésre szorul, ha megbetegszik, megkapta a védőoltást, így a kórházakat már nem fenyegeti akkora kockázat, mintha ellepne.

Aztán ott vannak a vírus olyan változatai, bosszantó változatai, amelyek egy napon jobban megúszhatják azt a védelmet, amelyet a vakcina biztosítani kíván. Minél inkább engedjük a vírus terjedését, annál több lehetősége lesz új változatok kifejlesztésére – és egy nap ez bebizonyíthatja, hogy még a beoltott emberek biztonságát is megsemmisítik.

A szakértők szerint még erősebb változatok nélkül is az alacsonyabb oltási arányú helyeken nagyobb valószínűséggel fog kitörni a COVID-19 a következő hónapokban.

"Ha vannak zsebeink be nem oltott populációkkal, nyilvánvalóan ez az a hely, ahol a vírus virágzik" – mondta Duszynski.

Indiana állam egészségügyi tisztviselői arra figyelmeztettek, hogy az ősz a COVID-19 megbetegedések újjáéledését hozhatja, bár remélhetőleg minél többen kapnak védőoltást, annál kisebb lesz a következő hullám.

Lehet, hogy a nadrágosok egy ideig nem ismerik a lazított korlátozások hatását.

A COVID-19 olyan lehet, mint a szezonális influenza, amely nyáron többnyire szunnyad, és késő ősztől télig terjedhet a lakosságon. A szakértők szerint még az oltottaknak is szükségük lehet rendszeres emlékeztető oltásra, ahogyan minden ősszel egy új influenza elleni védőoltást javasolnak.

Lehet-e helyi az állomány immunitása?

Ez az elképzelés, hogy a COVID-19 „endémikussá” válik, ahol mindig kering a közösségben, bár néha alacsonyabb szinten, különböző forgatókönyvekben is megjelenhet a különböző közösségekben.

Az oltásfelvétel már most is nagyon változó az egész államban. A megyék az olyan helyektől, mint az apró vidéki Ohio megye, ahol a jogosult lakosok közel 60%-a teljesen be van oltva, egészen az északi határon lévő LaGrange-ig terjednek, ahol csak minden ötödik lakos van teljesen beoltva.

A vakcina bevezetésének korai szakaszában Dr. Virginia A. Caine, a Marion megyei közegészségügyi osztály igazgatója azt jósolta, hogy Marion megye júniusra elérheti a csorda immunitását. A közelmúltban visszahívta ezt a jóslatot azzal, hogy a megye a nyár folyamán lazíthat a COVID-19-re vonatkozó korlátozásokon, amikor a védőoltások száma nő.

A megye COVID-19 irányítópultja szerint Marion megye lakosainak alig 30%-a van teljesen beoltva. Ennek ellenére Caine a hónap elején egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a megye néhány innovatív ösztönzőt készül bemutatni a vakcinázás ösztönzésére, potenciálisan azáltal, hogy lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a múlt dohányzó és nemdohányzó részéhez hasonló oltott és beoltatlan területeket kapjanak.

Contents